Przygotowanie trofeów
Bardzo proszę o zapamiętanie kilku podstawowych zasad:
- Jeśli jest to możliwe, po ubiciu lub znalezieniu ptaka, miejsca krwawiące należy zabezpieczyć materiałem chłonącym (mąka ziemniaczana, wata) dla uniknięcia dalszego brudzenia piór.
- Obcinania głowy i skórnej partii szyjno-barkowej do preparowania medalionu, dokonywać jak najdalej w kierunku brzusznym (najlepiej w połowie tuszy - patrz rys. A), im dłuższa skóra, tym lepsze proporcje i efekt końcowy.
- Skórę na nogach (badylach, cewkach, biegach) obcinać ruchem okrężnym nie krócej jak na połowie golonki.
- Materiał przeznaczony do preparacji przed dostarczeniem preparatorowi bezwzględnie zamrozić (min.24 godziny), zamrażać w workach foliowych po dokładnym wystudzeniu tuszy lub skóry.
- Jeżeli zdecydujecie się Państwo na przechowanie skóry przez okres kilku dni bez możliwości zamrożenia, proszę zakonserwować ją w najprostszy sposób, przesypując mizdrę (wewnętrzną stronę) obficie solą: ok.1kg soli na 1kg skóry - w tej sytuacji bezwzględnym jest oddzielenie warstwy chrzęstnej od skóry w uszach eksponatu - bez tego zabiegu sierść uszu ulegnie zniszczeniu w dalszym procesie preparacji.
Sposoby cięcia i wymiarowania
A) cięcie - jak najdalej w kierunku brzusznym, grzbietowe cięcie szyi w kształcie litery T u dzików nie rozcinać, skórę zdjąć workowo.
B) wymiarowanie
A - odległość od róży do końca pyska
B - odległość od oka do końca pyska
C - obwód szyi
D - długość szyi
C) cięcie i wymiarowanie ryby:
Cięcie ryby przeznaczonej do preparacji medalionu wykonywać co najmniej 10-15 cm za skrzelami. M.C. Przed cięciem dokonać pomiarów!
- obwód za skrzelami U1,
- obwód w miejscu cięcia U2,
- grubość i szerokość za skrzelami L1,
- grubość i szerokość w miejscu cięcia L2.